22.06.2023
Uutiset
Kenia
Uganda
Sri Lanka
Tuki muille alueille

Sateenkaariaktivistit äänessä KIOSin järjestämässä Helsinki Pride-viikon ohjelmassa

Kuvassa teksti ”LGBTIQA+ Activists in the Spotlight – What is the situation in different parts of Africa?”. Taustalla sateenkaaren värit. Alareunassa Väestöliiton, Setan, KIOSin ja Marttojen logot.

Kenialainen sateenkaariaktivisti Ishmael Bahati KIOSin tukemasta PEMA Kenya -järjestöstä saapuu Helsinki Pride -viikolla Suomeen kertomaan maansa tilanteesta. Voit kuulla hänen ajatuksiaan Instagram Live -keskustelussa keskiviikkona tai paikan päällä Helsingin Korjaamo Kinossa torstai-iltana.

 

Pride-viikon aikana KIOSin tukemat sateenkaariaktivistit Keniasta ja Sri Lankasta kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta omissa maissaan. Tule torstaina 29.6. Helsingin Korjaamoon katsomaan Kenian sateenkaaren alla -dokumenttia ja kuulemaan afrikkalaisten sateenkaariaktivistien omia kokemuksia! Keskiviikkona 28.6. taas aktivistit Keniasta ja Sri Lankasta keskustelevat Instagram Livessä siitä, mitä EU voi tehdä sateenkaarioikeuksien vahvistamiseksi kehittyvissä maissa.

Dokumentti ja keskustelu: Sateenkaariaktivistit äänessä – millainen on tilanne eri puolilla Afrikkaa?

Tervetuloa Korjaamo Kinoon katsomaan Kenian sateenkaaren alla -dokumenttia ja kuulemaan afrikkalaisten sateenkaariaktivistien omia kokemuksia torstaina 29.6. klo 17-19 Korjaamo Kinossa (Töölönkatu 51 A-B)!

KIOSin vieras Ishmael Bahati Kenian rannikolla toimivasta Pema Kenya -järjestöstä on yksi vuonna 2022 ilmestyneen dokumentin päähenkilöistä. Keniassa seksuaalivähemmistöihin kuuluva joutuu usein valitsemaan uskonnon tai oman identiteetin välillä. Dokumentissa seurataan uskonnollisessa yhteisössä Kenian rannikolla eläviä sateenkaari-ihmisiä ja -aktivisteja.

Dokumentin jälkeen aktivistit eri puolelta Afrikkaa kertovat tilanteesta omasta näkökulmastaan. Ishmael Bahatin lisäksi kuulemme Milidzani Moyoa Zimbabwesta, Sean Reggeetä Sambiasta sekä Nate Brownia afrikkalaisten sateenkaarijärjestöjen kattojärjestö Pan-African ILGAsta.

Sambiassa ja Zimbabwessa sateenkaari-ihmisten tilanne on vaarallinen, sillä laki kieltää seksuaaliset teot samaa sukupuolta olevien välillä. Tilanne on sama noin 30 Afrikan maassa. Ugandassa hyväksyttiin toukokuun lopulla uusi laki, jota pidetään yhtenä ankarimmista maailmassa. Myös Keniassa on valmisteilla samankaltainen laki, joka kriminalisoisi myös seksuaalivähemmistöjen järjestöt, niiden rahallisen tukemisen ja niistä kertomisen esimerkiksi mediassa.

Lopuksi keskustelemme siitä, miten suomalaiset poliitikot, järjestöt ja aktivistit voivat toimia liittolaisina ja tukea Afrikassa toimivia sateenkaariaktivisteja. Keskusteluun osallistuvat kansanedustaja Hanna Sarkkinen, Trasek ry:n puheenjohtaja Kasper Kivistö, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin asiantuntija Elina Vuola ja Pan-African ILGAn toiminnanjohtaja Nate Brown.

Tilaisuuden moderoi toimittaja Liselott Lindström, joka on myös Kenian sateenkaaren alla -dokumentin toinen ohjaaja.

Keskustelu on englanniksi ja se tulkataan suomalaiselle viittomakielelle. Dokumentissa on suomenkielinen tekstitys ja se tulkataan suomalaiselle viittomakielelle.

Keskustelun jälkeen on mahdollista jäädä keskustelemaan puhujien kanssa klo 20 asti.

Tilaisuus on osa Helsinki Pride –viikon ohjelmaa ja sen järjestävät yhteistyössä Väestöliitto, Seta, KIOS ja Marttaliitto.

Noudatamme tilaisuudessa turvallisemman tilan periaatteita. Voit tutustua niihin ennen tilaisuutta täältä. Tilaisuudessa on nimetty häirintäyhdyshenkilö sekä mahdollisuus ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä ja häirinnästä myös anonyymisti sähköisellä lomakkeella.

Tila on esteetön. Tarkemmat esteettömyystiedot löytyvät täältä. Induktiosilmukka saatavilla etukäteen pyydettäessä.

Katso Facebook-tapahtuma

Instagram live –keskustelu: Euroopan unioni ja sateenkaarioikeudet Globaalissa Etelässä

Helsinki Pride –viikon aikana KIOS järjestää myös Instagram live –keskustelun, jossa sateenkaariaktivistit Sri Lankasta ja Keniasta kertovat sateenkaarioikeuksista omissa maissaan. Mitä EU voi tehdä vahvistaakseen sateenkaarioikeuksia kehittyvissä maissa?

Tule kuulolle Instagram-liveen keskiviikkona 28.6. kello 15 alkaen! Vieraina ovat Ishmael Bahati PEMA Kenya –järjestöstä ja Thushara Manoj Equité Sri Lanka -järjestöstä. Tilaisuuden kieli on englanti.

Seuraa keskustelua KIOSin Instagram-kanavalla

Related news (0)