21.12.2023
Uutiset

KIOSin vuoden 2022 raportti on nyt julki

KIOSin vuoden 2022 vuosiraportti kertoo, että KIOSin tukemat ihmisoikeuspuolustajat ovat pystyneet jatkamaan vaikuttavaa työtään, vaikka erilaiset konfliktit ohjaavat huomiota muualle ja ihmisoikeusjärjestelmän kyseenalaistaminen on kasvussa. Vuonna 2022 KIOS tuki yhteensä 44:tä hanketta Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. 

Vuosi 2022 oli haastava monella tavalla. Juuri, kun maailma oli toipumassa koronapandemian vaikutuksista, Venäjän hyökkäysota vuoden alussa vaikutti merkittävästi myös KIOSin rahoittamien järjestöjen toimintaympäristöön globaalissa etelässä. Sodan vaikutukset näkyivät esimerkiksi rahoituksessa ja ruokaturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Maailman huomion keskittyessä Ukrainaan, muut kriisit jäivät vähemmälle huomiolle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että niitä olisi tai että ne olisivat vähemmän merkityksellisiä.  

”Ihmisoikeuksien tilan heikentyessä monessa maassa, aktiivisia kansalaistoimijoita tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Olemme ylpeitä rahoittamistamme järjestöistä ja heidän väsymättömästä työstään hyvin vaikeissa tilanteissa”, kirjoittaa KIOSin toiminnanjohtaja Kim Remitz esipuheessa. 

Mitä ihmisoikeustyöllä saatiin aikaan? 

Vuoden aikana KIOS rahoitti 44 ihmisoikeushanketta tai –ohjelmaa, joista 28 oli Itä-Afrikassa ja 16 Etelä-Aasiassa. 

Viime vuonna KIOS ohjasi 999 375 euroa ihmisoikeustyöhön kehittyvissä maissa. Viime vuonna päättyneissä 26 hankkeessa tai ohjelmassa mm. 

  • 10 549 ihmistä sai tietoa oikeuksistaan 
  • 1 223 viranomaista sai tietoa ihmisoikeuksista ja niihin liittyvistä velvollisuuksistaan 
  • 21 626 sai oikeusapua tai neuvontaa 
  • 12 ihmisoikeusraporttia julkaistiin 
  • 16 yhteiskunnalliseen muutokseen tähtäävää oikeuskannetta eteni oikeudessa. 

KIOSin kumppanit tekivät ihmisoikeustyötä muun muassa edistämällä taloudellisia ja sosiaaalisia oikeuksia Ugandassa, nostamalla esille oikeudenmukaista rauhanprosessia sisällissodan jälleenrakentamisessa Sri Lankalla sekä vahvistamalla pakolaisten oikeuksia Intiassa. 

Naiset ja heikommassa asemassa olevat keskiössä 

Vuonna 2022 yleisimmät teemat kumppaneidemme työssä olivat: 

  • Heikoimmassa asemassa olevien oikeudet 
  • Naisten oikeudet ja tasa-arvo 
  • Oikeusvaltio ja demokratia 
  • Yritystoiminta ja ihmisoikeudet

KIOS suuntasi rahoituksensa haavoittuvassa ja syrjityssä asemassa olevien oikeuksien suojeluun ja edistämiseen. Tällaisia ryhmiä olivat esimerkiksi pakolaiset ja siirtolaiset, dalitit eli kastittomat,  seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, ihmisoikeusloukkausten uhrit ja ihmisoikeuspuolustajat. 

Suomessa KIOSin viestintä käsitteli useita teemoja, muun muassa sitä, mitä millaista aktiivinen kansalaistoiminta, kansalaisyhteiskunnan rooli ja sateenkaarioikeuksien edistäminen on maailmassa, jossa näitä oikeuksia aktiivisesti kyseenalaistetaan. 

Lataa vuosiraportin tiivistelmä (englanniksi) ja lue lisää vuoden 2022 työstämme! 

Lyhennelmä saavutettavassa muodossa löytyy verkkosivuiltamme täältä.

 

Related news (0)