18.11.2022
Uutiset
Nepal

Kun vaalit lähestyvät, sanovat monet nepalilaiset ”ei enää”

Kuva: Unsplash

Nepalilaiset äänestävät liittovaltion vaaleissa 20. marraskuuta muun muassa edustajainhuoneen jäsenistä.

Viime heinäkuussa Facebookiin ilmaantui uusi sivu, jossa oli kuuden poliitikon kuvat: nykyisen sekä entisen pääministerin sekä neljän muun korkealla tasolla olevan poliitikon. Kuvien ohessa sivuilla oli englanninkielinen teksti NO NOT AGAIN.

Sen jälkeen sosiaalisessa mediassa on levinnyt kampanja #nonotagain, joka kehottaa äänestäjiä rustaamaan äänestyslippuunsa jonkun muun nimen kuin niin kutsun vanhan johtajan. Esimerkiksi nykyinen pääministeri Sher Bahadur Deuba on ollut pääministerinä peräti viisi kertaa. Maan lakien mukaan presidentti voi toimia virassaan vain kaksi toimikautta, mutta pääministerin viralle ei ole asetettu samanlaisia rajoituksia.

Vaaleissa onkin suuri määrä puolueiden ulkopuolisia, itsenäisiä ehdokkaita. Yhtenä syynä itsenäisten ehdokkaiden suosiolle pidetään esimerkiksi räppäri Balen Shahin valintaa pääkaupunki Kathmandun pormestariksi aiemmin tänä keväänä. Erityisesti nuoret tuntuvat olevan sitä mieltä, että Nepalin politiikkaan kaivataan uusia, tuoreita kasvoja, kun nykyiset johtajat ovat epäonnistuneet. Nepalin johtoa on arvosteltu sekä vuoden 2015 maanjäristysten että koronapandemian huonosta hoidosta. Moni arvelee itsenäisten ehdokkaiden suosion syynä olevan turhautumisen, kun perinteisten puolueiden jäsenet eivät ole pystyneet täyttämään heihin kohdistuneita odotuksia.

Sakkorangaistus sosiaalisen median liikehdinnästä

Nonotagain-kampanja onkin nostanut esiin Nepalin hallinnon väärinkäytöksiä, kuten kansanedustajien julkisten varojen käyttöä omiin tarkoituksiinsa. Nyt samannimisiä sivuja on Facebookissa useita.

Vastauksena Facebook-sivustojen synnylle Nepalin vaalilautakunta julkaisi 25. lokakuuta lausunnon, joka tuomitsi ”vaalipropagandaa levittävät sivustot”. Lisäksi sivustojen sanottiin olevan Nepalin vaalilainsäädännön vastaisia. Vaalilautakunta asettikin 100 000:n Nepalin rupian sakon niille, jotka levittävät tai jakavat ”tällaista audiovisuaalista materiaalia”. 100 000 rupiaa (n. 750 euroa) on valtava rahasumma maassa, jossa keskitulot ovat noin 200 euroa kuussa.

Vaalilautakunnan asetus on kuitenkin herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä sitä pidetään muun muassa sananvapauden vastaisena. Esimerkiksi entinen vaalilautakunnan jäsen Ila Sharma kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että vaikka kampanjan kanssa voi rauhassa olla eri mieltä, ei se kuitenkaan riko Nepalin lakeja. Myös Nepalin korkein oikeus on linjannut lausunnossaan, että kampanjan rajoittaminen rikkoo oikeutta sananvapauteen.

Huoli vähemmistöistä

KIOS tukee kansalaisyhteiskunnan toimijoita Nepalissa. Osa KIOSin kumppaneista on ilmaissut huolensa siitä, että kaikki eivät saa ääntään kuuluviin vaaleissa. Erityisesti naiset ja vähemmistöt ovat aliedustettuina, vaikka heille on määritelty Nepalin perustuslaissa omat kiintiönsä. Nepalin suuret puolueet ovat tehneet vaaliliittoja yli ideologisten rajojen, kriitikkojen mukaan lähinnä valtansa pönkittämiseksi.

Esimerkiksi Euroopan Unioni on päättänyt olla tällä kertaa lähettämättä vaalitarkkailijoita Nepaliin, kun taas esimerkiksi Venäjältä on tällä kertaa kansainvälisiä vaalitarkkailijoita.

 

Location