18.08.2023
Uutiset
Kenia

Valitustuomioistuimelta valitettava päätös Keniassa: Taistelu lyijymyrkytyksien uhrien puolesta jatkuu

Mielenosoittajia oikeustalon edessä, mukanaan kylttejä ja megafoni. Taustalla oikeustalo ja puita.

Owinouhurun asukkaat osoittivat mieltään kun valitustuomioistuimen päätöstä oli taas kerran lykätty. Kuva: CJGEA

Vuosien oikeustaistelun jälkeen kenialainen valitustuomioistuin kumosi uhreille aiemmin määrätyt miljoonakorvaukset. KIOSin tukema järjestö Center for Justice Governance and Environmental Action (CJGEA) valmistautuu nyt viemään tapauksen korkeimpaan oikeuteen. 

Yli kolmesataa lasta ja viisikymmentä aikuista on tähän mennessä kuollut ja monet muut sairastuneet vakavasti hengenvaarallisista päästöistä Kenian rannikolla. Mombasassa Owinouhurun slummiyhteisön viereen vuonna 2009 perustettu akkujen kierrätystehdas myrkytti maaperän ja veden lyijyllä. Tehtaan entisen työntekijän Phyllis Omidon perustama Center for Justice Governance and Environmental Action (CJGEA) –järjestö on taistellut vuosia saadakseen oikeutta asukkaille. 

Oikeuslaitos ei ole köyhien puolella 

Vuonna 2020 CJGEA voitti oikeudessa yli 10 miljoonan euron korvaukset uhreille, mutta kesäkuun lopulla tullut valitustuomioistuimen päätös kumoaa nämä korvaukset. Sen sijaan valitustuomioistuin määrää, että järjestön pitää kerätä todisteet vahingoista jokaisen neljäntuhannen uhrin osalta erikseen ja aloittaa vuosien oikeusprosessi alusta. Ennen tätä tuomioistuin vitkutteli ja lykkäsi päätöksen antamista kerta toisensa jälkeen. 

Monet uhreista ovat jo menettäneet toivonsa, kun oikeutta ei näytä olevan saatavilla. Asukkaat ovat menettäneet perheenjäseniä, oman terveytensä ja elantonsa. Monilla lyijymyrkytys on johtanut maksan tai munuaisten vaurioitumiseen. 

Asuinympäristö on edelleen puhdistamatta, eikä köyhillä asukkailla ole varaa sairaalamaksuihin ja lääkkeisiin.  

Asukkailla oikeus puhtaaseen ympäristöön 

Valitustuomioistuimen päätöksessä oli kuitenkin myös hyvää. Se vahvisti aiemman tuomioistuimen tulkinnan siitä, että valtiota voidaan pitää osasyyllisenä ympäristökatastrofiin. Valtio on viime kädessä vastuussa siitä, että kansalaisten oikeus puhtaaseen ja terveelliseen ympäristöön toteutuu. Viranomaiset kuitenkin antoivat toimiluvan akkutehtaalle eivätkä valvoneet sen vaikutuksia ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Kenian valtio ei myöskään tarttunut toimeen, kun myrkytykset paljastuivat. 

Lähikuvassa Phyllis Omido puhumassa mielenosoittajille oikeustalon edessä. Taustalla kyltti, jossa lukee "We support access to environmental justice, Owinouhuru community" sekä megafoni.

Phyllis Omido puhumasssa mielenosoittajille. Kuva: CJGEA

Oikeustaistelu jatkuu 

CJGEA-järjestö ei ole luovuttanut, vaan valmistautuu viemään tapauksen korkeimpaan oikeuteen. KIOS on tukenut CJGEA:n työtä ja seurannut asukkaiden taistelua vuodesta 2015. 

Phyllis Omido ennakoi pettymystä jo viime vuonna, kun hän kirjoitti Owinouhurun asukkaille Facebookissa: 

”Älkää menettäkö toivoanne, olemme menettäneet liikaa luovuttaaksemme. Jos epäonnistumme, nousemme taas ylös, kunnes seuraava sukupolvi näkee oikeuden toteutuvan.” 

Phyllis Omido on saanut tunnustusta työstään muun muassa Goldman-ympäristöpalkinnolla vuonna 2015. 

Location

Related news (0)