15.03.2024
Uutiset
Sri Lanka

Sri Lankan ihmisoikeustilanne jatkaa huonolla polulla: Kansalaisyhteiskunta antaa toivoa

KIOSin henkilökuntaa vieraili tammi-helmikuun vaihteessa seurantamatkalla Sri Lankassa ja keskusteli KIOSin rahoittamien järjestöjen kanssa Sri Lankan ihmisoikeustilanteesta. Sisällissodan vaikutukset näkyvät edelleen vahvoina ja yhteiskunnan peruspilareita ei ole saatu rakennettua. Kaikesta huolimatta KIOSin kumppanit tekevät vaikeassa tilanteessa aktiivisesti töitä asioiden muuttamiseksi ja ihmisoikeuksien puolustamiseksi.   

Matkalla olleet KIOSin työntekijät Nora Luoma ja Katja Ilppola pääsivät tapaamaan KIOSin Sri Lankalla rahoittamien ihmisoikeusjärjestöjen työntekijöitä sekä sidosryhmiä. Matkan aikana tutustuttiin niin järjestöjen tekemään työhön kuin Sri Lankan ihmisoikeustilanteeseen kansalaisyhteiskunnan näkökulmasta.  

KIOSin rahoittamat järjestöt tekevät työtä laaja-alaisesti erilaisten teemojen parissa. KIOSin tuella edistetään muun muassa sukupuolitietoista budjetointia, sateenkaarioikeuksia sekä demokratiakoulutusta. Esimerkiksi KIOSin tukema Women’s Political Academy järjesti matkan aikana naispoliitikoille ja nuorisojärjestöille kohdennetun koulutuksen Sri Lankassa suunnitteilla olevien lainsäädännön muutosten ihmisoikeusvaikutuksista sekä Naiset, rauha ja turvallisuus (1325) -päätöslauselman kansallisesta toimeenpanosta. Sri Lankassa 1325-päätöslauselman ensimmäisen toimintaohjelman toteuttaminen laahaa ja koulutuksen avulla saadaan edistettyä tietoutta päätöslauselmasta ja sen toteuttamisen tärkeydestä. Kokonaisuudessa koulutus tarjoaa tärkeän väylän kansalaisyhteiskunnalle tarjota tietoa erilaisista lainsäädäntöprosesseista ja pääsyn keskustelemaan niiden vaikutuksista suoraan päättäjien kanssa. Myös muut KIOSin rahoittamat järjestöt käyttävät koulutuksia keinona vaikuttaa asioihin ja koulutuksia järjestetään esimerkiksi sateenkaarioikeuksista lainvalvojille. Kumppanit kertoivat myös Sri Lankassa valitettavan yleisestä korruptiosta sekä vallan väärinkäytöksistä.  

”On tärkeä saada ensikäden tietoa maan tilanteesta sekä päästä keskustelemaan inspiroivien ja vaikuttavien ihmisoikeuspuolustajien kanssa”, kiteyttää KIOSin asiantuntija Nora Luoma matkan antia.  

Sri Lankan kansalaisyhteiskunta kohtaa monia haasteita  

Sri Lanka on edelleen toipumassa sisällissodasta ja tällä hetkellä maa kärsii myös talouskriisistä. Talouskriisi vaikuttaa myös järjestöjen toimintamahdollisuuksien, mutta eniten se kurittaa ja valmiiksi heikossa asemassa olevien tilannetta. Inflaation nostaessa hintoja ja samalla maan päättäjät ovat pakotettuja nostamaan veroja, paine kasautuu tavalliselle väestölle. Eriarvoisuus näkyy siinä, että esimerkiksi yksityisellä puolella ei ole niin merkittäviä ongelmia sairaaloissa tarvikkeiden ja lääkkeiden suhteen kuin julkisella. Suurella osalla väestöä taas ei ole varaa yksityisiin palveluihin. Tilannetta pahentaa maassa vallitseva korruptio. Ihmisoikeuspuolustajien sorrosta ollaan oltu huolissaan jo pitkään ja asiaan on käsitelty myös YK:ssa.  

Maassa suunnitellaan myös lainsäädäntöä, jolla pyritään vaikuttamaan sananvapauteen ja kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksiin. Sri Lankassa jo voimassa olevaa terrorismin vastaista lainsäädäntöä, jota jo nyt käytetään kansalaisjärjestöjä vastaan, ollaan sitä muokkaamassa entistä laveammaksi terrorismin määritelmän suhteen. Nyt valmisteilla oleva Anti- Terrorism Act (ATA) heikentää siis entisestään ihmisoikeuksien toteutumista maassa. Maassa on suunnitteilla myös verkkoturvallisuuteen liittyvää lainsäädäntöä sekä kansalaisjärjestöjä sääteleviä prosesseja. Näissä kuten yllä olevassa ATA:ssa yhteinen nimittäjä on pyrkimys rajoittaa kansalaisyhteiskuntaa ja sen toimintamahdollisuuksia. Samalla ne asettavat kansalaisjärjestöt ja ihmisoikeuspuolustajat alttiiksi häirinnällä nostaen kynnystä nostaa ongelmia esille.    

Sri Lankalla pitkään odotettuja vaaleja on myös näillä näkymin toteutumassa tämän vuoden puolella ainakin presidentinvaalien muodossa. Vaaleja odotetaan, sillä laajat korruption vastaiset protestit johtivat sekä presidentin että pääministerin eroon ja nyt virassa olevat on valittu ilman vaaleja. Paikallisvaaleja on lykätty jo vuodella, mutta KIOSin rahoittamien järjestöjen keskuudessa näkemys oli, ettei ne toteutuisi tänäkään vuonna. Nykyinen maan presidentti haluaa pitää vallastaan kiinni ja jännitteet etenkin jo mahdollisesti keväällä toteutettavien presidentinvaalien suhteen ovat korkeat. Myös vaalit vaikuttavat järjestöjen toimintaympäristöön ja vaalien lähestyessä ote kansalaisyhteiskunnasta kiristyy. Odotukset vaalien demokraattisuuden suhteen eivät ole korkealla, vaaleja ei ole pidetty pitkään aikaan Sri Lankalla ja tietoa niistä annetaan edelleen hyvin vähän.  

Sri Lanka kipuilee myös tasa-arvon ja syrjimättömyyden kanssa. Etenkin naisten osallistumien yhteiskunnalliseen päätöksen tekoon on heikkoa ja ylipäätään naisten asema yhteiskunnassa haasteellista.  

Sri Lankan tilannetta käsiteltiin myös YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa maaliskuun alkupuolella ja YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk nosti omassa puheenvuorossa esille yllä mainittuja ihmisoikeusloukkauksia ja korosti, että Sri Lankan hallituksen on syytä ryhtyä toimiin uskottaviin vastuullisuustoimiin tutkiakseen ja syyttääkseen menneitä ja nykyisiä ihmisoikeusrikkomuksia ja talousrikoksia. Autötääriset toimet eivät ole tässä tilanteessa ratkaisu vain syytä olisi keskittyä konfliktin juurisyihin. Vain tällä tavalla Sri Lankassa on mahdollisuus päästä eteenpäin kohti kestävää rauhaa. 

Aktiivinen kansalaisyhteiskunta pyrkii muutokseen 

Matkan aikana tuli selväksi, että Sri Lankalla on kaikesta huolimatta aktiivinen kansalaisyhteiskunta ja kansalaisjärjestöillä on paljon potentiaalia saada aikaan muutosta. Kansalaisjärjestöt tuovat esille mahdollisuuksien mukaan väärinkäytöksiä, edistää maan demokratiakehitystä, nostaa esille ihmisoikeusloukkauksia ja marginalisoitujen ryhmien, kuten sateenkaariyhteisön, oikeuksia ja kouluttaa päättäjiä ihmisoikeuksista.  

Haasteista huolimatta maassa on nähtävissä myös kehitystä, etenkin sateenkaarioikeuksissa on havaittavissa edistymistä. KIOSin rahoittama Équité -järjestö järjestää esimerkiksi sateenkaarinuorille koulutusta heille kuuluvista oikeuksista sekä tekee vaikuttamistyötä, jotta syrjivät lainsäädäntö muutettaisiin. Tämä on asia, joka on nostettu esille myös YK:n määräaikaistarkastelun suosituksissa. Työ on tärkeää myös asenneilmapiirin muokkaamiselle. Koulutusten avulla syrjitty yhteisö tunnistaa oikeutensa paremmin ja osaa vaatia niiden kunnioittamista.  

“Kaiken kaikkiaan KIOSin rahoittamat järjestöt ovat aktiivisia ja pyrkivät nostamaan toiminnallaan esille ihmisoikeuksia haasteellisessa tilanteessa. Siksi kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuspuolustajien työn tukeminen on äärimmäisen tärkeää. Sri Lankalla etenkin naisihmisoikeuspuolustajien rooli on keskeinen ja tässä KIOSin rahoittamat järjestöt tekevät merkittävää työtä”, summaa tilannetta KIOSin tiiminvetäjä Katja Ilppola  

 

Location

Related news (0)